Annapurna Circuit D2 | van Tal naar Danakyu

Wat heet vroeg uit de veren als je al rond 9 uur ’s avonds in bed kruipt? Nachten zijn hier blijkbaar lang in de bergen. Vooralsnog slapen we gelijk roosjes. Na het ontbijt en ochtendrituelen moeten we eerst onze waterzak vullen. We hebben chloortabletten mee maar verkiezen toch het water van de safe drinking water stations.

In de grotere dorpen en stopplaatsen is er vaak een safe drinking water station. Water wordt hier gezuiverd en gedesinfecteerd. Water uit de bergrivieren is voor ons niet drinkbaar. Daarom moeten we dit zuiveren met onze meegebrachte chloortabletten. Maar dat smaakt meestal naar half zwembadwater. Dus is de keuze voor de waterstations snel gemaakt. We steunen daarmee ook de lokale economie! De filtersystemen worden door een externe firma gecontroleerd en onderhouden. Het gefilterd water is ook veel goedkoper en milieuvriendelijker dan flessenwater.


Vandaag starten we meteen via de wandelpaden. De jeeproute ligt aan de andere kant van de vallei. ’s Ochtends is het nog fris, maar door het wandelen moeten we al snel onze wandeltrui uitspelen. We volgen de rivier een stuk stroomopwaarts. Geleidelijk aan reiken de zonnestralen tot beneden in de vallei en zet alles in een zonovergoten groen. Op een gegeven moment beslist onze gids om de rivier over te steken en de jeeproute te nemen omdat het bergpad verder een tijd geleden is verschoven. We nemen geen risico’s.


Via de jeeproute komen we op een gegeven moment een viskwekerij tegen. Nu weten we waarom er vis op de menukaarten staat! We wandelen verder tot in Dharapani. Dat is onze stopplaats voor de middag.


Ook vandaag is het Nepalese festival Tihar aan de gang. Gisteren waren het de kraaien, vandaag wordt de hond geëerd. Loslopende honden zijn normaal in Nepal. Sommigen hebben zelfs een bloemenkrans gekregen. Als we het dorp willen uitwandelen worden we terug verwelkomd door de plaatselijke bevolking en krijgen een bloem voor geluk en voorspoed.


Het dorp uitwandelend hebben we zicht op de eerste besneeuwde toppen. Het is echter een zijvallei die we niet gaan nemen. Onze witte sneeuwtoppen laten nog even op zich wachten. Het geeft toch een zeer wonderlijk gevoel als we beseffen dat we naar die hoogten moeten. Voor we het tocht mogen verderzetten moeten we eerst de checkpost passeren met onze permit.

We hebben een vergunning van het Annapurna Conservation Area Project (ACAP) op zak. Dit geld gaat naar de werking van het beschermd natuurgebied.

Ook een Trekkers’ Information Management Systems (TIMS) card hebben we aangeschaft. Dit is een systeem om verloren trekkers sneller op te sporen en in geval van hulp dit te versnellen. Ons lijkt het meer een bureaucratisch systeem om mensen aan het werk te zetten.

Beide vergunningen heb je nodig vooraleer de trek te kunnen starten. Onze gids heeft die bij aankomst in Kathmandu geregeld.


In Toche komen we onze eerste stoepa tegen. Het zal niet te laatste zijn. Bij het verlaten van dit dorpje draaien we uiteraard aan de gebedsmolens.

Een gebedsmolen is een cilindervormige molen in metaal, hout of leer die om een verticale as draait. Op de buitenzijde staat een gebed of een mantra. Volgens het Tibetaans boeddhisme heeft het ronddraaien van een gebedsmolen hetzelfde effect als het uitspreken van de betreffende gebeden of mantra’s. De molen moet wel in de richting van de klok gedraaid worden, anders wordt het gebed achterstevoren gelezen.


Gebedsmolens zijn er in alle soorten en maten…

Een eindje verder zijn we op zoek naar de juiste weg. Het bergpad is in enkele maanden tijd veranderd in een gewone uitgegraven weg!
Hier groeit trouwens cannabis in het wild. Via rustige wegjes en landbouwpercelen wandelen we verder.


Danakuy wordt onze derde slaapplaats. Achter onze lodge zien we enkele sneeuwtoppen verschijnen. De zon is vandaag snel achter de bergen gezakt. Na aankomst zitten we op het terrasje een boek te lezen. Maar al snel zakken de temperaturen en maken we kennis met een typische avond in de bergen: rond de houtkachel, tussen de drogende was.


Wandelrapport

  • Naam: Annapurna Circuit
  • Datum: 6 november 2018
  • Etappe: 2, van Tal naar Danakyu, lunchpauze in Dharapani
  • Duur: van 8h15 tot 15h30 (lunch van 11h30 tot 12h30): 7h15
  • Aantal kilometer: 13,47 km
  • Hoogtestijging: van 1.700 m naar 2.190 m

Wandelkaart

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.