Het huis aan de zee

In het holst van de nacht, vanaf een blinde hoek van het huis kroop hij omhoog tegen de muur, ongezien tot aan het bovenste raam. Hij was op pad om te stelen. Voorzichtig stapte hij op de krakende houten vloer, naar links en rechts kijkend of er niemand was. Hij liep door de kamer, pakte enkele stukken op maar zette ze terug. Opeens stond hij stil en spitste zijn oren. Er klopte iets niet.

Help me! Is hier iemand? Ik moet hier weg. Maar voor hij zich kon verroeren fluisterde iemand in het donker: Welkom in het huis aan de zee.

Door een open deur verschenen ze plots uit het niets, doken op langs alle kanten, in de vorm van menselijke silhouetten. Schaduwen zwalkten in alle richtingen door de schemer zonder duidelijke doel. Toen begonnen ze in koor wanhopig te jammeren.

Help ons! Bevrijd ons! We leven al zo lang onafgebroken op deze plek, dromend van de tijd dat we vrij waren, zoveel jaar geleden, een tijd van voor we de eerste keer de woorden hoorden. Ga zitten, ga toch zitten! Hongerig en hunkerend naar het leven smeekten ze hem, dwongen hem te zitten en te luisteren naar hun verhalen. Een andere keuze had hij niet. Ze vertelden om te herbeleven. Een andere keuze hadden ze niet.

Beelden van verdriet, taferelen van vreugde, doodgewone dingen die een mensenleven vormden, eindeloze zomerdagen, lange nachten van somberheid wachtend op het morgenlicht, onbelangrijke ogenblikken, momentopnames in een perfect kader, kortom alle dingen des levens.

Help ons, verlos ons van dit voortdurende bestaan hier. Waar we slechts kunnen dromen van de tijd dat we vrij waren, een tijd van voor we voor het eerst de woorden hoorden, Welkom in het huis aan de zee.

Ga toch zitten. Je kunt nu toch niet meer ontkomen. Zit! Blijf hier de rest van jouw dagen. Laten we samen over ons leven vertellen om het zo opnieuw te beleven.


De foto’s zijn genomen in 2016, op onze rondreis in de Azoren, op het eiland São Miguel.

Deze tekst is gebaseerd, vertaald als het ware van Home by the Sea, een nummer van de band Genesis. Voor het eerst uitgebracht in 1983 op het album Genesis. De originele tekst is geschreven door Tony Banks, de muziek geschreven door Michael Rutherford en Phil Collins.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.