2016…

Nu iedereen zijn goede voornemens voor het nieuwe jaar aan het implementeren is, voel ik een lichte doch niet te omzeilen sociale druk uitgeoefend op mijn breedgeschouderde lichaam. Die maatschappelijke druk perste een pak goede voornemens uit mijn hersenpan. Concrete doelen die eigenlijk wel realistisch zijn. Maar wat ben ik met een doel van 15 kilometer hardlopen als ik de dag nadat ik die kilometers eindelijk heb opgevreten, mezelf kennende, de loopschoenen aan de haak zal hangen? Of wanneer ik mijn jaarreccord van 13.857 bladzijden lezen wil verpulveren en daardoor als een zot ga lezen om pas vanaf pagina 13.858 rust te vinden? Ik kwam al snel tot de vaststelling dat ik nogal van lijstjes afvinken houd en dat het afvinken an sich een te belangrijk gewicht in de schaal kreeg (ik ben al een jaar op mijn ongemakken omdat ik ergens halverwege de seizoenen True Blood ben gestopt omdat ik die serie niet meer interessant genoeg vond en mijn voortgang op 45% is blijven hangen). Als vergelijking kan ik een all-you-can-eat-restaurant aanbevelen. Probeer een keuze te maken tussen enkele lekkere gerechten of om zo veel mogelijk alle schotels te proberen. Ik ben iemand die alles wil geproefd hebben en met een indigestie naar huis gaat en dan de voorspelbare woorden “Nooit meer!” in de mond neemt. Vervolgens de dag erop terug aan het vreten gaat om nadien in de zetel terug te gaan liggen uitbuiken gelijk een oeverpadde. De eerste 3 dagen van het jaar waren trouwens een ware aanslag op mijn goede voornemen 7 kilo te vermageren. Gelukkig kan ik recycleren en dit voornemen al 3 jaar redden van de hoop die naar het containerpark gebracht wordt. Ik wil het daarom dit jaar over andere boeg gooien:

Als doel voor 2016 wil ik geen doelen stellen!

Doel 1: het proces lezen
Ik lees sowieso veel boeken. Het zou van een idiote onnozelheid getuigen om hier een getal op te plakken. Lezen mag ontspanning zijn of net dat zeer geconcentreerd beleven van een verhaal. Ik moet niet perse alle doelen van de book challenge 2016 kunnen aanvinken. Die lijst kan ik gebruiken om eens iets anders uit te proberen. Of gewoon als statistiek op het einde van het jaar, hoe ik las in plaats van hoeveel ik las. Dit geldt trouwens ook voor series kijken. Een beetje minder gaat ook de tijd voor boeken lezen verhogen! TV kijken doe ik al niet, dus dat leidt in ieder geval niet af.

Doel 2: het proces schrijven
Ok. Het is hier de laatste jaren nogal stil geweest op dit stukje persoonlijk internet. Ik ga me nu ook niet beginnen opjagen om terug zoals in den goeien ouwe tijd iedere week een stuk of wat kunstwerken van schrijfsels te produceren. Om iets bescheidener te zijn zou ik graag gewoon meer willen schrijven. Niet alleen publiceerbaar materiaal. Ik ontdekte een leuke
app waar ik mij kan laten gaan wanneer ik af en toe nood heb aan rust en toeweiding!

Link: writr

Doel 3: het proces lopen
De 20 kilometer van Brussel vroegen er al twee aan mij. De zotten! Mijn gestel zal kraken en piepen en in elkaar zakken gelijk de twin towers. Hopelijk met iets minder stofwolken dan. Moest ik nu al gemiddeld 2 keer per week gaan lopen en dat voor minstens een uur en dat vooral volhouden! Mijn humeur zal er wel bij varen. Dat ik hier en daar eens een steek laat vallen en de loopschoenen op reis niet mee neem is uiteindelijk geen ramp. Mijn vetkwabben hebben nu al schrik van dit voornemen!

Doel 4: het proces fruit eten
Het is sinds de tijd van mijn fruitpap niet meer goed gekomen. Ik eet het niet graag en krijg het niet door mijn strot geduwd. Gelukkig zijn er de smoothies. Ook hier geen mislukkingen op voorhand door fors te gaan inversteren in gevaarlijke machines om te mixen. Ze gaan eerder roesten dan verslijten. Ik ken mezelf. Dus dan maar de minst ecologische tour op: kant en klaar kopen in de supermarkt of in zo’n verwaaid fruitkot ergens te velde in een station of winkelcentrum. Volhouden is ook realistisch zijn.

Doel 5: meer sociaal, minder media
Ik zit nog altijd te veel op Facebook en consoorten. Ook al is dat al fel geminderd, het kan nog minder. Mijn telefoon wegleggen als ik in gezelschap ben bijvoorbeeld. Het zit hem in de kleine dingen. Het moet ook niet stoppen. Laat ik gewoon wat meer de praktische kant van dat toestel gebruiken: foto’s nemen, agenda aanvullen of rekeningen bijhouden. Chatten kan altijd ‘s avonds thuis of op de wc. Echte gesprekken en afspraakjes, daar zou het moeten om gaan.

Doel 6: het proces stilstaan
”Druk druk druk” zijn de woorden waar iedereen elkaar mee doodslaat. Ik heb het gehad met druk zijn. Ook al wil en ga ik mijn agenda volplannen, er moet vooral met ontspanning als bindmiddel gemetseld worden. Dat kan natuurlijk door die processen hierboven maar ook door meer stil te staan bij wat ik nu eigenlijk aan het doen ben of gedaan heb. Dit is misschien wel de rode draad tussen alles wat ik zou willen doen…

Doel 7: het proces doen
In plaats van grote dingen te denken en op te schrijven: gewoon kleine dingen doen! Maar dan vloekt dat ook wel met doel 2. Ik moet gewoon minder nadenken. Het zou alvast een hoop minder gedoe zijn. Oh, wat zit alles toch vol tegenstrijdigheden als ik alles in regeltjes wil gieten.

Eén reactie

Wil je iets vertellen?