Een Vlaemsche stad

In de Book Challenge 2016 staat de uitdaging 27 een boek te lezen die zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt. Nu woon ik toevallig in de stad Brussel. Dat moet niet moeilijk zijn dacht ik aan het begin van het jaar. Nu sprong mij begin deze week een vacature in het oog van de stad Antwerpen. Het was in mijn rechter en ik zie daar nog altijd een beetje troebel door. Op de vacature stond in grote letters “Je kan veel betekenen voor de grootste stad van Vlaanderen”. Wel verdraaid, dat is apart, Antwerpen die een job zoekt voor Brussel? Ik vond het hoogst merkwaardig. Ik dacht niet meteen aan de megalomane mentaliteit van de Antwerpenaar. Ik dacht eerder aan politiek.

Brussel is de hoofdstad van Vlaanderen. Dat is officieel zo. Mijn oude Belgische frank viel pas na het lezen van de vacature: Brussel ligt niet eens in Vlaanderen! Juridisch gezien ligt Brussel in het Brussels Gewest en niet in het Vlaams Gewest. Dus de deelstaat Vlaanderen heeft als hoofdstad een stad die in een andere deelstaat ligt. Wij maken dat hier in België nogal ingewikkeld. Ik dacht een boek uit Brussel te kunnen lezen als uitdaging. Dus moest ik op zoek naar een andere, dichtstbijzijnde stad, in de naburige provincie Vlaams Brabant. Een korte studie gaf aan dat ik op zoek moet naar een boek die zich in Vilvoorde afspeelt. Daar had ik niet op gerekend. Bestaat De geschiedenis van de VTM? Of iets met boerenpaarden? Of het verval van een station. Ik weet niet of ik de memoires van Jean-Luc Dehaene zie zitten. Een boek over de bouw van het gelijknamige viaduct ligt dan wel weer in mijn interesseveld. Heeft er iemand een idee trouwens?

Er wonen ruim 1.150.000 inwoners in het Brussels Gewest. Stad Antwerpen heeft er ruim 500.000. Stad Brussel heeft ruim 170.000 inwoners. Over wat spreek ik dan eigenlijk?


Appendix

Dat dit kluwen, genaamd België, voor discussie zorgt is een open raam ingooien. Nu kreeg ik na het schrijven van dit stuk de opmerking: “Je vergeet de gemeenschappen”. Want inderdaad, Vlaanderen heeft bevoegdheden via de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. Dit zijn persoonsgebonden materies. Nu zijn de decreten die de gemeenten en provincies regelen een Gewestmaterie. Dus valt de stad Brussel in die redenering niet (ten dele) onder de Vlaamse Gemeenschap, maar onder het Brussels Gewest. Of ik hier juridische flaters bega zal mij worst wezen. Het blijft gewoon ingewikkeld. En nu kan ik tenminste beweren dat ik in het buitenland woon. In ieder geval woon ik niet in een provincie.

Eén reactie

Wil je iets vertellen?