Book Challenge 2015 – Update

Eergisteren sloeg ik het laatste boek van 2015 dicht: De kunst van het wachten van David Nolens werd meteen in mijn favorietenlijstje van dit jaar gekatapulteerd. Maar vooraleer ik mijn andere favorieten verklap is het tijd voor de statistiekjes!

Boeken 2015 Aantal

In 2015 las ik 45 boeken! Dat is een heel pak meer dan de vorige jaren (in 2012 ben ik halverwege het jaar begonnen met lezen), terwijl het aantal pagina’s redelijk gelijk is gebleven. Dat komt omdat ik in 2014 heel wat lijvige boeken op mijn leeslijst had staan en 2015 iets meer graphic novels en zowaar een paar non-fictie boeken (met veel prentjes).

Boeken 2015 Aantal Pagina's

Dit jaar was ook het jaar van de eerste Book Challenge. Ik leid hier uit af dat ik nog altijd veel fantasy-series lees, weinig thrillers en weinig waargebeurde verhalen lees. Ik lees altijd in het Nederlands en eindig altijd mijn boeken, zelfs al vallen ze mij tegen (ik geef een boek iedere bladzijde opnieuw een kans tot ik besef dat ik bijna naar het einde ga en dan ook wel wil weten hoe dat onding eindigt). Verder heb ik een boontje voor boeken die zich afspelen in Japan. Een poëziebundel, die nochtans op mijn to-do-lijst staat, is er ook dit jaar niet van gekomen.

Dé boeken van 2015:

Zeer veel genoten heb ik van de Japanse Romans van Amélie Nothomb. Drie gebundelde romans. Absurd en grappig en nog waar gebeurd ook. De schrijfster vertelt over haar opgroeien in en terugkeer naar Japan en hoe die maatschappij verdraaid ineen zit. De wondere wereld van Amélie Nothomb is heerlijk om te lezen!

Weg met Eddy Bellegueulle van Édouard  Louis is het waargebeurde verhaal van een homoseksuele jongen die zich losrukt uit zijn verstikkende omgeving. Hallucinant wat er zich afspeelt in een Noord-Frans dorpje, eind de jaren negentig. Ik dacht dat ik ergens 50 jaar eerder in de tijd las… Het maakte me echt ontzettend kwaad!

Na de tv-serie dacht ik de boeken eens te proberen: Het spel der tronen is het eerste boek van Het Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin. De serie volgt letterlijk het boek, wat voor mij geen must is maar hier wonderwel zeer goed werkt. Zoveel details! Dat is dan ook weer het nadeel om mee te zijn met de serie. Ik had enkele hoofdstukken nodig om er in te komen. En toen liet het me niet meer los… Op fantasygebied staat dit boek een trapje hoger dan veel andere series die ik gelezen heb. Voor 2016 start ik met het tweede boek. Benieuwd of het niveau geëvenaard zal worden.

De kunst van het wachten van David Nolens had ik al in de inleiding vermeld. Of hoe verwondering en toekomstperspectieven van een kind aan gruzelementen worden gesmeten. Denk ik. En dat dat erg is. En ook niet. Zelf zit ik in een totaal andere levensvorm dan het hoofdpersonage. Het duurde even om mij in te leven. Het boek zette me echter aan het denken. Maar moet ik wel denken? Ik weet niet of ik het boek volledig gesnapt heb, maar dit is voor mij zo’n boek waar ik met mijn gedachtegang kan puzzelen. Vreselijk leuk!

Het boek van 2015 voor mij is Misery van Stephen King. Ik spreek niet graag over “beste” boeken omdat die nogal kunnen tegenvallen als ik ze jaren later met een verwachting van hier tot de Rocky Mountains terug lees, maar dit boek was eentje die bleef plakken! Het zoog mij mee van begin tot einde. Misschien moet ik zo lang niet wachten om terug te lezen…

Al mijn gelezen boeken zijn trouwens te vinden op:

Peter Blanckaert's book recommendations, liked quotes, book clubs, book trivia, book lists (read shelf)

Wil je iets vertellen?