De teloorgang van de cd-speler

Binnen enkele dagen komt de eerste cd-box uit in een lange reeks met remasters van de albums van Phil Collins. Ik weet niet wanneer jij voor het laatst een cd hebt afgespeeld, laat staan gekocht, maar ik moet al heel eind in de tijd terug gaan. Ergens in november 2014 woonde ik een concert van Peter Gabriel bij en kon nadien de opname van het concert bestellen. Dat vond ik nu eens een zeer originele aankoop! Daarvoor kocht ik in 2008 alle albums van Genesis met alle remasters in 5.1 surround sound. Mijn aankopen van echte muziek zijn op zijn minst gezegd beperkt geweest de laatste jaren en dan nogal eenzijdig gericht op dezelfde groep* en de solocarrières van de bandleden. Bijna al mijn andere albums van vroeger heb ik van de hand gedaan toen ik kleiner ging wonen in Brussel. Waarom zou ik nog investeren in echte cd’s? Ik zie me niet zeulen met een hoop hoesjes zoals geitenwollensokker. Toen ik mijn nieuwe laptop enkele weken geleden kocht, bouwden ze er geen cd-speler meer in zodat ik officieel geen cd-speler meer heb. Gelukkig heb ik de overgebleven cd’s geript en in de cloud geplaceerd zodat ik ze ten allen tijde kan afspelen.

Nu ik mijn verzamelwoede ga stillen met terug een aankoop van enkele echte cd’s moet ik dus op zoek naar een cd-speler. Een mens kan blijkbaar te veel mee zijn met de tijd. Elpees draaien kunnen we dankzij de speler van mij lief. Om cd’s af te spelen ga ik mij ook moeten verhopen op zijn net gekochte Playstation 4. Die is ingebouwd met een blue ray speler en is het enige machien in de buurt die ouderwetse schijfjes kan lezen. Daarna zal ik nog op zoek moeten naar een computer met cd-lezer om die cd’s te rippen. Of zal Phil gelijk zijn ambtsgenoot Peter ook een link meeleveren waar de nummers te downloaden zijn? Dan zullen die boxen waarlijk ook alleen maar pronkstukken worden. Ik kan ook de vinyls kopen. Dan zijn we daadwerkelijk volledig terug waar we begonnen zijn.


*Een kleine uitleg is op zijn plaats: Phil Collins is de zanger van de groep Genesis van 1975 tot en met 1996 en van 2007 tot heden. Peter Gabriel was de eerste leadzanger van 1969 tot en met 1975.

Link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Genesis_(band)

2 reacties

  1. Patat zegt:

    Ik ben nog volop bezig met het rippen van mijn CD collectie, voor het geval we ook ooit in zo’n gelijkaardige situatie verzeild raken. Mijn PC zal niet eeuwig meegaan en de kans is groot dat bij een volgende de CD-speler zal ontbreken. Eigenlijk zijn CD’s ook stilaan voorbijgestreefd. Met alle digitale dragers is het tegenwoordig toch erg handig om iets online aan te kopen, meteen te kunnen afspelen en overal ter wereld op te vragen via de cloud. Alleen is het te hopen dat die ook blijft bestaan, want ik ben het wel stilaan beu om telkens om te tien jaar alle muziek op een andere drager over te zetten. Als kind van de 80’s heb ik de LP, cassette en CD weten gaan en komen. Wie weet wat de toekomst nog brengt na de cloud …

Wil je iets vertellen?