Dit was 2014: de goede voornemens

Met wat vertraging – we zijn net uit de internationale trein gestapt komende van Den Haag, waar we vriendjesgewijs 2015 zijn ingestapt – wil ik nog de blijde boodschap verkondigen, om toch maar wat in de sfeer van de titel van deze blog te blijven. Wensen en goede voornemens, al is dat laatste nogal rekbaar in praktijk zo blijkt. Op 1 januari 2014 blies ik hoog van de toren tegen mezelf. Dat bleek goed te zijn ten opzichte van anderen om niet te hoog van die toren te vallen wanneer de voornemens dreigden te mislukken. Je zult het vast niet geloven omdat niemand zo’n voornemen heeft: ik wou een paar kilo’s kwijt en gaan sporten. Veel leuker was het voornemen om meer concerten te doen. Als klap op de vuurpijl wou ik mijn weblog van onder een twee jaar oude stoflaag halen. Ik vond deze voornemens niet te veel zodat ze haalbaar zouden zijn. En daarbij wou ik de goede voornemens van vorige jaren blijven volhouden:

Bijna heel 2014 heb ik gedaan om terug schrijfsels te brouwen. Altijd was er wel iets waardoor ik er niet aan begon. Ik durfde niet. Achteraf bleek dat ik vooral bang van mezelf was. Over wat kan ik schrijven zonder te veel te zweven? Wat gaan vrienden zeggen? Kan ik wel leven met imperfectie? Dikwijls ben ik begonnen en kwamen de woorden niet. Tot ik uit nieuwsgierigheid mijn stukjes van vroeger uit het archief haalde en er een paar begon te lezen. Ik wilde terug dat gevoel van vrijheid en intensiteit die ik toen had ervaren. Ik begon aan ruimtewandeling. Zwoegen was het. Het gevoel van voldoening kwam ook na op de publiceerknop te klikken. Ik was terug vertrokken. Voornemen geslaagd!

Dat andere doel dan, -5 kilo en 5 kilometer kunnen lopen. Dat lukte na veel zwoegen tegen het einde van de zomer. Vijf kilometer was geleden van het middelbaar. Trots was ik! Voornemen geslaagd. Tot we de week daarna 3 weken naar Sicilië en Sardinië trokken. Een fantastische reis – daar wil ik nog een verslag van schrijven! Het ging na de reis op loopgebied volledig naar nul. Over de kilo’s zal ik maar zwijgen. Ik denk dat ik misschien als nieuw goed voornemen 10 kilometer ga nemen. Dan heb ik wat langer om naartoe te werken. Of blaas ik nu te veel van de toren?

Naast alle goede voornemens van voorgaande jaren nog te laten evolueren zijn die van 2015 anders. Ook niet zo meetbaar. Na al die dingen voor mezelf wil ik er meer zijn voor anderen. Ik had die tijd nodig voor mezelf. Er is alleen een hoger niveau van voldoening nodig. Het zal niet het meest makkelijke voornemen zijn. Ik heb lang getwijfeld om het hier te publiceren. Ik wil namelijk geen aandacht krijgen maar geven. En daar in stilte aan werken…

De wensen voor 2015 voor jullie, beste lezers, buiten de belangrijke gezondheid is een rust in jullie hoofd en tegelijkertijd een sprankelende energie. Verder, ga op reis, spreek af met elkaar, zing, ga veel te laat slapen, werk aan projecten die je graag doet, lees en schrijf, geef liefde, maak muziek, ga feesten, wees niet te braaf en doe niet te normaal. En doe nu eindelijk dat ding die je altijd al had willen doen.

Wil je iets vertellen?