Reisfoto #3 – Wapperen

Mijn lief en ik hebben elkaar ontdekt in een pretpark. Dat was niet zo geheel toevallig. We doen dat vaker, een pretparkbezoek. Gemiddeld zo’n 30 keer per jaar. Dat klinkt overdreven, maar ik rond voor de aardigheid naar beneden af zodat we iets minder als marginaal versleten worden. We waren toen lid van een rollercoasterclub en zijn daar ondertussen vaste meubelstukken geworden. Ja, dat bestaat echt! Een club die de wereld afschuimt op zoek naar achtbaangeweld. Op een hete zomerdag in 2013 belandden wij zomaar in het achtbaanmekka Cedar Point (Ohio).

Het park ligt op een schiereiland in het Lake Erie. Al van mijlen ver zie je de supports en coastertracks opdoemen uit het meer. Midden op het eiland staat Top Thrill Dragster. Toen hij gebouwd werd in het gezegende jaar 2003, was het de hoogste rollercoaster ter wereld. Vandaag is hij nog altijd nummer twee. Het was jaren geleden dat ik nog eens een beetje gespannen was om een baan te doen. Je raakt dat gewoon om een meter of vijfenzeventig naar beneden te knallen of uit je stoeltje geworpen te worden aan honderd kilometer per uur. Dit is een toch wel een ander kaliber…

Bij Top Thrill Dragster word je horizontaal gelanceerd aan 198 kilometer per uur in 3,8 seconden tot je kaken gaan wapperen in de wind! Daarna scheer je loodrecht naar een hoogte van 128 m. Daar aangekomen vlieg je uit je stoel door de negatieve g-krachten. Het uitzicht is heel even schitterend  maar  je dondert al vlug spiraalgewijs naar beneden terwijl je heupbeugeltje voorkomt dat je uit het karretje geslingerd wordt. Een paar tellen later zoef je de remmen in en giert de adrenaline in je lijf. Zalig! ’s Avonds is er een extra dimensie in de vorm van muggen die aan bijna 200 kilometer per uur in je gezicht ontploffen!

Volleerde coasterrijders als we zijn, steken wij graag onze handen in de lucht ginder boven om nog wat meer het effect te krijgen van de airtime (zweeftijd). Gelijk een blad sla in een slazwierder. Vorig jaar deden we de hoogste coaster van de wereld. Kingda Ka in SixFlags Great Adventure (New York) is het tweelingbroertje van Top Thrill Dragster. In 3,5 seconden vlieg je aan een snelheid van 206 kilometer per uur richting  139 meter. En toch kan deze versie niet tippen aan Top Thrill Dragster. Schouderbeugels in plaats van heupbeugels en een veel kleinere airtime doen je minder zweven daar boven. Je hoeft niet de grootste te zijn om de beste te zijn!

Het officiële filmpje:


Links: rollercoasterfriends.com, www.cedarpoint.com

3 reacties

Wil je iets vertellen?