Schitterende afzondering

Het moet ergens op het einde van de lagere school zijn geweest wanneer meester Norbert ons samenriep in de refter. We mochten de turnbanken en bokken klaarzetten in een soort miniarena. Terwijl we plaatsnamen rolde hij een wit scherm open en hing het aan een statief. Tussen ons werd een diaprojector geplaatst die aan het ruisen ging. Dat en het klikkende geluid van wisselende dia’s heb ik jaren niet meer gehoord maar ligt nog vers in mijn geheugen. Net als de typische geur van de met plastic diaraampjes omhulde doorzichtige foto’s.

Ik herinner me de beelden nog die we te zien kregen, omdat ik er nadien nachtmerries van heb gekregen. Een astronaut die ergens in de ruimte zweefde, met op de achtergrond de blauwe aarde. Hij hing daar helemaal alleen en kwetsbaar. Terwijl de aardbol misschien vanuit zijn standpunt even kwetsbaar leek. Het gaf me een ontzettend gevoel van alleen – eerder eenzaam – zijn, herinner ik me nog. Ik besliste toen dat ik absoluut geen astronaut wilde worden (of brandweerman of een of ander heldhaftig beroep).

Op 21 juli 1969, vijftig jaar geleden, deed Apollo 11 een geslaagde maanlanding. Aan boord Neil Armstrong, Michael Collins en Buzz Aldrins. De tentoonstelling “Splendide isolement” bracht 85 vintage onbewerkte afdrukken van de NASA samen.

Reisplan

De tijdelijke fototentoonstelling Splendide isolement, collection Bruno Vermeersch liep van 25 mei tot 22 september 2019 in het fotografiemuseum van Charleroi.
De locatie: een voormalig karmelieten klooster in neogotische rode baksteen met witte binnenmuren met daaraan een nieuwe moderne vleugel gebouwd. Een plek om terug te keren.
De vaste collectie is al een reden om het museum te bezoeken evenals een zeer uitgebreide geschiedenis van de fotografie.
Huidige en toekomstige tentoonstellingen worden aangekondigd via de website.

Musée de la Photographie
Avenue Paul Pastur 11
6032 Mont-sur-Marchienne
http://www.museephoto.be

Mijn museumbezoek op 7 juli 2019 was onderdeel van een luswandeling op de GR 412. Deze luswandeling start en eindigt aan het treinstation van Charleroi-Zuid.

  • Aantal kilometer: 16,50 km
  • Duur, exclusief museumbezoek: 4 uur
  • Terrein: heuvelachtig en vaak op verharde (voet)paden
  • Bewegwijzering: GR-markering, waarvan 2 kilometer niet bewegwijzerde aanlooproute

Wandelroute

De GR 412 loopt 280 kilometer van het oosten van Henegouwen naar het westen door de Samber- en Maasvallei naar Luik. Het pad verbindt de terrils, de steenbergen, in de vroegere mijnstreek van Wallonië. Een atypische GR die eerder de geschiedenis van de mens volgt dan de natuurgebieden. De GR 412 bevat bovenop het hoofdpad nog eens 120 kilometer aan lussen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.