Verse vis!

De oude vismarkt van Tsukiji is al enkele jaren niet meer. We hadden het geluk om de groothandsmarkt van Centraal-Tokyo, oftewel in het mondje Japans 東京都中央卸売市場 (Tōkyō-to Chūō Oroshiuri Shijō), in 2016 te bezoeken. De markt opende ’s morgens om 3 uur wanneer de visproducten werden gelost per schip of per vrachtwagen, de veiling startte om 5h20 in de morgen. Wij lagen dan nog te ronken in ons benepen hotelkamertje. Spectaculair was het verzagen van de pas binnengekomen diepgevroren tonijn, gelijk een timmerman zijn planken zaagt. Walvisvlees zou er ook te koop  geweest zijn, maar dat hebben wij niet zien passeren, of het moest wel een heel kleintje geweest zijn.

Na ons bezoek zijn we zowat anderhalf uur in de rij gaan staan om levende verse sushi te eten. Het vergde misschien wel wat Yens maar een sushi-chef (spreek dit maar eens 10 keer snel na elkaar uit) die speciaal voor jou daar zijn beste vis en zeevruchten voor uw neus zet is toch wel de moeite.

Vlees

’s Avonds had iemand van ons reisgezelschap een beetje te veel vis van het goede gezien en stelde voor om op z’n Koreaans te gaan barbecueën. Op het bord stond blijkbaar à volonté maar we aten merkelijk meer dan de gemiddelde Japanner want ze kregen het vlees niet snel genoeg aangerukt. Ze spreken daar waarschijnlijk nog van die exotische westerlingen.

Het was de bedoeling om de Tsiukiji-vismarkt te sluiten enkele maanden na ons bezoek maar dit werd uitgesteld tot oktober 2018. De nieuwe Toyosu-vismarkt ligt in de buurt van Shijomae Station, aan de Yurikamome-lijn, in de wijk Koto in Tokio, ongeveer 2 km ten oosten van de huidige locatie van Tsukiji. De ervaring bij Toyosu zou heel anders zijn dan de levendige, rommelige en authentieke Tsukiji. Het heeft een steriele atmosfeer en alleen bepaalde gemarkeerde gebieden zijn toegankelijk voor bezoekers.
De oude vismarkt is nog steeds toegankelijk en beslaat nu alleen de gammele winkeltjes van de detailhandel. De chaos van weleer is misschien verdwenen maar meer dan 300 winkels en restaurants zijn er nog gebleven.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.