from genesis to revelation

[Version fgtrSS-2 Beta 44]

Annapurna Circuit – Onthaalpagina

Een integrale gids

Het Annapurna Circuit is een ruim 200 kilometer lange trail doorheen de gelijknamige bergketen in de Himalaya. Het massief ligt centraal in het noorden van Nepal en omvat enkele van de hoogste bergen van de wereld. De Annapurna I is met zijn 8.091 meter de hoogste top en is de op negen na grootste berg van de wereld. Het gebied is een beschermd nationaal park: de Annapurna Conservation Area. Dit is één van de meest bekende trektochten van de wereld. De tocht start op ongeveer 800 m en stijgt gestaag naar de Thorung La Pas die je oversteekt op een hoogte van 5.416 meter, de hoogste bewandelbare pas ter wereld.

In deze gids heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk samen te vatten wat je nodig hebt om deze trektocht te plannen en te realiseren. Van de paklijst, routeplanning, begeleiding van een gids tot allerhande praktische vragen en weetjes. Je vindt hier ook ons dagboek waar we je van begin tot einde meenemen met onze tocht. Wie van plan is om de tocht te maken moet misschien het dagboek niet lezen omdat er heel veel fotomateriaal, anekdotes en… spoilers opgetekend staan. Beleef in dat geval vooral zelf de reis!

Inhoudstafel

De keuze voor deze trektocht

Dat we naar Nepal en de Himalaya wilden trekken stond al jaren op ons verlanglijstje. Het klonk als iets ontoegankelijk maar bleek uiteindelijk zeer eenvoudig te regelen zijn. Maar waarom nu het Annapurna Circuit en pakweg niet de tocht naar Everest Basecamp? Omdat we er van uit gingen dat het misschien een once in a lifetime ervaring was. Daar wilden we niet een te moeilijke tocht wilden maken. Omdat we een lang verblijf in gedachten hadden leek deze tocht ideaal: mensen doen er gemiddeld 21 over om het hele circuit te wandelen. Verder trok ons het idee aan dat we de hoogste bewandelbare pas van de wereld konden doen!

Voor we de keuze maakten om deze tocht te plannen hadden we twee cruciale vragen. Kletspraat of verzinsels? Ze waren toch in ieder geval tot bij ons geraakt.

Is de tocht nog steeds de moeite?
Is het er echt zo druk?

In volgende artikel probeer ik hierop een antwoord te geven. Wij zijn in de drukste periode van het jaar geweest. Dus hebben we wat ervaring op kunnen doen.

Plannen

In een apart artikel leg ik je uit wat je allemaal vooraf moet plannen en geef ik een antwoord op volgende vragen:

Welk seizoen is het beste om de trektocht doen?
Hoe lang moet je de reis voorzien?
Moet je een gids en/of drager nemen?
Hoeveel kost de hele onderneming?

De voorbereiding

Moet je ervaren zijn in trektochten of bergbeklimmen?

Voor deze trek heb je een gewone basisconditie nodig. Hoe meer conditie hoe meer je kunt genieten van de omgeving, maar ook meer kans op hoogteziekte. Je hoeft op voorhand absoluut geen halve marathons te kunnen lopen. Lange afstanden afhaspelen hoeft ook niet. Afstand doet er in feite niet veel toe. Je wandelt constant op en neer aan een heel traag tempo. Je hoort de gidsen regelmatig “Slow down” roepen. Neem alle tijd van het dak van de wereld!

Bergbeklimmen is totaal niet aan de orde.

Dit was onze eerste huttentrektocht met rugzak. 12 kilo mee over de bergen sleuren vonden wij zowat het maximum. Vooraf hebben we alles nieuw moeten aanschaffen, op onze wandelschoenen na. We kochten voor ruim 600 euro nieuwe spullen in de Decathlon met in het achterhoofd om alles zoveel mogelijk te gebruiken op latere tochten, ook dagtochten in eigen land.

In een apart artikel lijst ik onze inpaklijst op, samen met de ervaringen van tijdens de trektocht. Heb je tips voor gewichtsbesparing, post ze dan zeker op de pagina!

De aankomst

Over visum, permits en Kathmandu.
Kom later nog eens terug voor dit artikel.

De trektocht

Dit onderdeel wordt nog uitgewerkt.
Overzicht van de route
Waar moet je starten?
Hoe zit een doorsnee trekdag eruit?
Accommodatie
Hoe zit het met hoogteziekte?

Dagboek van onze reis

DatumDagEtappe
11.02.2018DAG -268Van droom tot werkelijkheid
11.08.2018DAG -86Eerste hoogtestage in Engeland
26.08.2018DAG -71Tweede hoogtestage
30.09.2018DAG -36Derde hoogtestage
05.11.2018DAG 1Van Syange naar Tal
06.11.2018DAG 2Van Tal naar Danakyu
07.11.2018DAG 3Van Danakuy naar Chame
08.11.2018DAG 4Van Chame naar Upper Pisang