from genesis to revelation

[Version fgtrSS-2 Beta 44]

Annapurna Circuit: Plannen

Welk seizoen is het beste om de trektocht doen?

De herfst is het populairste en drukste seizoen, vanaf half oktober tot midden december. Je hebt de meeste kans op heldere blauwe luchten en dus de mooiste berg- en vergezichten. Begin oktober kan het nog regenachtig zijn door de restanten van het regenseizoen. In oktober zijn de temperaturen overdag nog redelijk warm (± 20°C, afhankelijk van de hoogte). Vanaf november wordt het een stuk kouder. December brengt winterse stormen over de bergen met sneeuw en/of regen.

In de winter is de pas meestal open maar heb je kans op vertragingen door de sneeuw.

De lente brengt heel veel bloeiende planten en donderende watervallen en rivieren. ‘s Ochtends is er meestal een open lucht maar opzettende wolken overdekken overdag zeer snel de bergen. In dit dooiseizoen is er verhoogde kans op landverschuivingen.

De zomer is moesson. Er is een grote kans dat tracks geblokkeerd worden door grondverschuivingen.

Uiteraard kunnen deze algemene conclusies door ons dolende klimaat in de war gestuurd worden.
Wij kozen begin november uit. Meeste kans op mooie zichten, maar al vrij koude nachten.

Hoe lang moet je de reis voorzien?

Moet je een gids en/of drager nemen?

Een gids is aanbevolen. Niet alleen omdat toerisme de enigste inkomst van het land is maar ook voor je eigen veiligheid. Een ervaren gids kan inschatten welke afstand of route je kunt nemen, rekening houdend met de plaatselijke (weers)omstandigheden en je mentale en fysieke conditie van het moment. Een gids regelt ook je overnachtingen. Hij zorgt er letterlijk voor dat je geen zorgen moet hebben!

Wij waren absoluut groentjes op gebied van trektochten met een rugzak. Voorbije wandelvakanties zaten we vaak op hotel of agrotoerisme waarbij onze valiezen van de ene naar de andere overnachtingsplaats werden gebracht. Alles zelf dragen of laten dragen? In Nepal heb je de keuze. Dragers zijn in principe niet nodig als je zelf een grote rugzak kunt/wilt dragen. Mensen die tegen de pensioengerechtigde leeftijd zitten, zagen wij meestal gebruik maken van dragers. Zelf draag je dan een kleine dagrugzak met het nodige water en kledij tegen onvoorziene weersveranderingen.

Wij hadden alleen gids mee.

Hoeveel kost de hele onderneming?

Per dag kost een gids ongeveer 25 euro. Daar zitten al zijn overnachting en maaltijden in.
Zelf betaal je dan je eigen overnachtingen en eten onderweg. Reken rond de 25 euro/dag per persoon, naargelang wat je onderweg wil eten of drinken. Wij hebben enkel water en thee gedronken. Frisdrank en bier uit principe niet (alle afval blijft namelijk in de bergen achter).

Fooien