Annapurna Circuit: Plannen

Welk seizoen is het beste om de trektocht doen?

De herfst is het populairste en drukste seizoen, vanaf half oktober tot midden december. Je hebt de meeste kans op heldere blauwe luchten en dus de mooiste berg- en vergezichten. Begin oktober kan het nog regenachtig zijn door de restanten van het regenseizoen. In oktober zijn de temperaturen overdag nog redelijk warm (± 20°C, afhankelijk van de hoogte). Vanaf november wordt het een stuk kouder. December brengt winterse stormen over de bergen met sneeuw en/of regen.

In de winter is de pas meestal open maar heb je kans op vertragingen door de sneeuw.

De lente brengt heel veel bloeiende planten en donderende watervallen en rivieren. ‘s Ochtends is er meestal een open lucht maar opzettende wolken overdekken overdag zeer snel de bergen. In dit dooiseizoen is er verhoogde kans op landverschuivingen.

De zomer is moesson. Er is een grote kans dat tracks geblokkeerd worden door grondverschuivingen.

Uiteraard kunnen deze algemene conclusies door ons dolende klimaat in de war gestuurd worden.
Wij kozen begin november uit. Meeste kans op mooie zichten, maar al vrij koude nachten.

Hoe lang moet je de reis voorzien?

Moet je een gids en/of drager nemen?

Een gids is aanbevolen. Niet alleen omdat toerisme de enigste inkomst van het land is maar ook voor je eigen veiligheid. Een ervaren gids kan inschatten welke afstand of route je kunt nemen, rekening houdend met de plaatselijke (weers)omstandigheden en je mentale en fysieke conditie van het moment. Een gids regelt ook je overnachtingen. Hij zorgt er letterlijk voor dat je geen zorgen moet hebben!

Wij waren absoluut groentjes op gebied van trektochten met een rugzak. Voorbije wandelvakanties zaten we vaak op hotel of agrotoerisme waarbij onze valiezen van de ene naar de andere overnachtingsplaats werden gebracht. Alles zelf dragen of laten dragen? In Nepal heb je de keuze. Dragers zijn in principe niet nodig als je zelf een grote rugzak kunt/wilt dragen. Mensen die tegen de pensioengerechtigde leeftijd zitten, zagen wij meestal gebruik maken van dragers. Zelf draag je dan een kleine dagrugzak met het nodige water en kledij tegen onvoorziene weersveranderingen.

Wij hadden alleen gids mee.

Hoeveel kost de hele onderneming?

Per dag kost een gids ongeveer 25 euro. Daar zitten al zijn overnachting en maaltijden in.
Zelf betaal je dan je eigen overnachtingen en eten onderweg. Reken rond de 25 euro/dag per persoon, naargelang wat je onderweg wil eten of drinken. Wij hebben enkel water en thee gedronken. Frisdrank en bier uit principe niet (alle afval blijft namelijk in de bergen achter).

Fooien

Annapurna Circuit – Onthaalpagina

Een integrale gids

Het Annapurna Circuit is een ruim 200 kilometer lange trail doorheen de gelijknamige bergketen in de Himalaya. Het massief ligt centraal in het noorden van Nepal en omvat enkele van de hoogste bergen van de wereld. De Annapurna I is met zijn 8.091 meter de hoogste top en is de op negen na grootste berg van de wereld. Het gebied is een beschermd nationaal park: de Annapurna Conservation Area. Dit is één van de meest bekende trektochten van de wereld. De tocht start op ongeveer 800 m en stijgt gestaag naar de Thorung La Pas die je oversteekt op een hoogte van 5.416 meter, de hoogste bewandelbare pas ter wereld.

In deze gids heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk samen te vatten wat je nodig hebt om deze trektocht te plannen en te realiseren. Van de paklijst, routeplanning, begeleiding van een gids tot allerhande praktische vragen en weetjes. Je vindt hier ook ons dagboek waar we je van begin tot einde meenemen met onze tocht. Wie van plan is om de tocht te maken moet misschien het dagboek niet lezen omdat er heel veel fotomateriaal, anekdotes en… spoilers opgetekend staan. Beleef in dat geval vooral zelf de reis!

Inhoudstafel

De keuze voor deze trektocht

Dat we naar Nepal en de Himalaya wilden trekken stond al jaren op ons verlanglijstje. Het klonk als iets ontoegankelijk maar bleek uiteindelijk zeer eenvoudig te regelen zijn. Maar waarom nu het Annapurna Circuit en pakweg niet de tocht naar Everest Basecamp? Omdat we er van uit gingen dat het misschien een once in a lifetime ervaring was. Daar wilden we niet een te moeilijke tocht wilden maken. Omdat we een lang verblijf in gedachten hadden leek deze tocht ideaal: mensen doen er gemiddeld 21 over om het hele circuit te wandelen. Verder trok ons het idee aan dat we de hoogste bewandelbare pas van de wereld konden doen!

Voor we de keuze maakten om deze tocht te plannen hadden we twee cruciale vragen. Kletspraat of verzinsels? Ze waren toch in ieder geval tot bij ons geraakt.

Is de tocht nog steeds de moeite?
Is het er echt zo druk?

In volgende artikel probeer ik hierop een antwoord te geven. Wij zijn in de drukste periode van het jaar geweest. Dus hebben we wat ervaring op kunnen doen.

Plannen

In een apart artikel leg ik je uit wat je allemaal vooraf moet plannen en geef ik een antwoord op volgende vragen:

Welk seizoen is het beste om de trektocht doen?
Hoe lang moet je de reis voorzien?
Moet je een gids en/of drager nemen?
Hoeveel kost de hele onderneming?

De voorbereiding

Moet je ervaren zijn in trektochten of bergbeklimmen?

Voor deze trek heb je een gewone basisconditie nodig. Hoe meer conditie hoe meer je kunt genieten van de omgeving, maar ook meer kans op hoogteziekte. Je hoeft op voorhand absoluut geen halve marathons te kunnen lopen. Lange afstanden afhaspelen hoeft ook niet. Afstand doet er in feite niet veel toe. Je wandelt constant op en neer aan een heel traag tempo. Je hoort de gidsen regelmatig “Slow down” roepen. Neem alle tijd van het dak van de wereld!

Bergbeklimmen is totaal niet aan de orde.

Dit was onze eerste huttentrektocht met rugzak. 12 kilo mee over de bergen sleuren vonden wij zowat het maximum. Vooraf hebben we alles nieuw moeten aanschaffen, op onze wandelschoenen na. We kochten voor ruim 600 euro nieuwe spullen in de Decathlon met in het achterhoofd om alles zoveel mogelijk te gebruiken op latere tochten, ook dagtochten in eigen land.

In een apart artikel lijst ik onze inpaklijst op, samen met de ervaringen van tijdens de trektocht. Heb je tips voor gewichtsbesparing, post ze dan zeker op de pagina!

De aankomst

Over visum, permits en Kathmandu.
Kom later nog eens terug voor dit artikel.

De trektocht

Dit onderdeel wordt nog uitgewerkt.
Overzicht van de route
Waar moet je starten?
Hoe zit een doorsnee trekdag eruit?
Accommodatie
Hoe zit het met hoogteziekte?

Dagboek van onze reis

DatumDagEtappe
11.02.2018DAG -268Van droom tot werkelijkheid
11.08.2018DAG -86Eerste hoogtestage in Engeland
26.08.2018DAG -71Tweede hoogtestage
30.09.2018DAG -36Derde hoogtestage
05.11.2018DAG 1Van Syange naar Tal
06.11.2018DAG 2Van Tal naar Danakyu
07.11.2018DAG 3Van Danakuy naar Chame
08.11.2018DAG 4Van Chame naar Upper Pisang