from genesis to revelation

[Version fgtrSS-2 Beta 44]

Wandeltracks in Google Maps

Google Maps is momenteel één van de grote spelers voor routebeschrijvingen, navigatie, reizen met openbaar vervoer en info over plaatsen. Maar wist je dat je ook eigen gegevens kunt toevoegen? De aparte GPS-apparaten zijn op sterven na dood ten voordele van de smartphone. Google Maps maakt het mogelijk om wandeltracks te importeren zodat je ze bij de hand hebt tijdens het wandelen. Handig is bijvoorbeeld om tijdens je route de omliggende bushaltes, cafés, treinvertragingen, buurtwinkels,… te raadplegen.

De voorbereiding

Volgende bestandstypen kunnen worden geïmporteerd:

 • CSV
 • TSV
 • KML
 • KMZ
 • GPX
 • XLSX
 • Google-spreadsheet
 • Een of meer foto’s in Google Drive of Google Foto’s

Enkele voorbeelden:

Op de website van de groteroutepaden.be zijn de meest recente GPS-tracks beschikbaar van alle GR-routes van België. Om bijvoorbeeld de track van de Streek-GR Groene Gordel te downloaden ga je naar de officiële pagina (via volgende link). 
Onder het knopje Downloaden vind je de meest recente aangepast route in alle soorten vormen en maten. Om in Google Maps te importeren kun je onder andere op het GPX-bestand of KML-bestand klikken om te downloaden en lokaal op te slaan op je harde schijf.

Dezelfde route is ook op de bekende site routeyou.com beschikbaar gemaakt via volgende link. Onder Downloads vind je diverse bestandsvormen om in Google Maps te importeren zoals GPX of een KML-bestand van Google Earth.

Maar ook op vele andere websites zijn deze bestanden te downloaden. Een andere bron is de website https://hiking.waymarkedtrails.org/ waar heel veel lange afstandswandelingen én lokale wandelen zijn te downloaden.


Importeren in een kaart

Tracks importeren in Google Maps kan alleen via een browser.
In de App op Android en iOS is deze functie vooralsnog niet ingebouwd. Je kunt wel de zelfgemaakte kaarten in de App uploaden.

 1. Ga naar https://mymaps.google.com/ en log in met je google-account.
 2. Open of maak ene kaart.
 3. Klik op Laag toevoegen.
 4. Geef “Naamloze laag” eventueel de laag een nieuwe naam.
 5. Klik op Importeren.
 6. Kies of upload het bestand die je hebt voorbereid en klik op Selecteren.
 7. Alle wijzigingen worden automatisch opgeslagen (op Google Drive). 

Gevorderden kunnen meerdere tracks importeren, lijnkleuren aanpassen, meerdere tracks slepen in een laag,… 


Hoe weergeven in de app ?

In de app Maps klik je onderaan in het menu op Opgeslagen. Vervolgens klik je jouw aangemaakte kaart aan die je wilt zien. En daar verschijnt ze op je map!

Schermafbeelding van de Androidversie:

Automatisch navigeren aan de hand van je route kan evenwel (nog?) niet.